Благоевградска  област вече е високорискова по отношение на африканската чума

...
Благоевградска  област вече е високорискова по отношение на африканската чума
Коментари Харесай

Стопаните в Благоевградско трябва да умъртвят прасетата си до 10 септември

Благоевградска  област към този момент е високорискова във връзка с африканската чума по свинете.  До 10 септември хората могат да умъртвят непринудено животните си. Решението беше взето на съвещание на  епизоотичната комисия към регионалния шеф, предава БНР. 

Извънредните ограничения в 3 и 10-километровата зона към Кресна, където беше оповестено първото и само към този момент огнище на болестта при домашно прасе, са изпълнени на 100%, обявиха от регионалната дирекция на БАБХ. 

В 422 стопанства са умъртвени непринудено 565 животни. Въпреки това епизоотичната комисия взе решение цялата област да бъде оповестена за високорискова. „ Благоевградска област е на две граници - с Македония и с Гърция, минават два интернационалните пътя - за Гърция и за Македония. Областната епизоотична комисия дефинира област Благоевград като санитарна зона с висок риск във връзка с болестта африканска чума по свинете ", изясни шефът на ОДБХ – Благоевград доктор Михаил Бащавелов.

Кметовете по места се задължават да осведомят хората, отглеждащи домашни прасета с настоятелната рекомендация за умъртвяването им. Изплащането на помощта от страната ще става след показване на направени от кметовете описи, тествани от регионалната епизоотична комисия. " От нашия счетоводен отдел ще отидат на място и хората ще получат парите на ръка ", изясни още доктор Бащавелов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР